Mordovi népviselet

Mordovi népviselet

A mordovi népviselet az ókorban keletkezik. Sok éven át az emberek a kultúrájuk és a létezésük részeként fektettek be a teremtésébe. Munkailag létrehozott, ami kényelmes és ugyanakkor hangsúlyozta a Mordovia kultúrájának sajátosságait.

A mordó népviselet új képet ad a szépségről a mordovi nép szemszögéből. Ez a mordovi jelmez egy teljes műalkotás, amely különböző ruházati elemekből áll, egyedileg díszített és díszített. És ez az ügyes képesség, hogy egyedülálló dolgokat hozzon létre, gondosan megőrizte több száz generáción át, és átadta a kezét a kezét.

Egy kis történelem

Mordva egy ősi finnugor törzs. Kr.e. 7-6. Században kezdte meg a Saratov Volga régió területén, a Volga jobb partján és mellékfolyói, a Don folyók medencéjében. Fokozatosan Mordovia népe letelepedett mezőgazdasági, erődítmények és városok jelennek meg. A mordoviak mindig nagyon szétszórtak voltak - a kazán kánát uralma alatt esett a mongol-tatár igás ike alá ... Mindez befolyásolta a mordovi népviselet kialakulását és átalakulását.

Elmondható, hogy a jelmezeket parasztok alkotják, ezért csak a napi használathoz szükséges ruházat részleteit tartalmazza. A főbb dolgok közül említhetők a fehérnemű és a felsőruházat. A szezonban és a télen eltérő készletek. Az egyes részeket díszítésre használták, és eltávolíthatóak voltak.

A mordoviak két etnikai csoportra oszlanak. Ezek a mordoviak-mokák és a mordoviai-erzi. Az egyes csoportok nemzeti jelmezei eltérőek. A közös jellemzők alapján a következő ruházati elemeket lehet megjegyezni:

  • mint a fő szövetet vászonra használják;
  • tunika alakú ingek;
  • hímzett ruhadarabok;
  • Díszekként gyöngyök, érmék, kagylók szolgálnak.

Jellemzők

A mordovi jelmez színeiben gazdag. Különösen a nők számára készült. Jogosan tekintik a mordovi mesterek dekoratív és alkalmazott művészetének koronáját. Minden etnikai csoportban legalább tucat különböző típusú jelmez van.

A mordovi ing hasonló a bizánci királyok ruháihoz. És a gyapjú gazdag hímzésének köszönhetően nehéz és fenséges lesz.

Végül a 19. század közepén alakult ki mindkét etnikai csoportból származó mordovi ruha. Meg lehet jegyezni a napi ruhák egyszerűségét, valamint az ünnepi ruhák összetettségét és sokszínűségét, díszes díszítéssel és különleges figurával.

Színek és árnyalatok

A mordoviai nép ruhái nem sokszínűek voltak.

  • A férfiak leginkább sötét ruhát tartalmaztak. Fekete és fehér színek voltak jelen a cipőben és a kalapban.
  • A többszínű hímzés és ékszerek miatt nyert női ruházat.

Szövet és vágás

  • A mindennapi viselethez a mordovi nép durva szövetet használt, amely kenderből készült. A különleges alkalmakra készült ruházat kifinomultabb volt. A lenből varrt.
  • Kalap gyártásához használt ruhát.
  • A ruhák vágása laza, egyenes vagy trapéz alakú. A felsőruházat szaga volt.

faj

női

A női ruházat különböző ruhadarabokban gazdag volt, ezért a mordoviai nőknek néha több órát kellett tölteniük a ruhájukon, és több segítő segítségére kellett mennie.

Mindkét etnikai csoportban gyakori volt a tunika ing. De a hímektől eltérően a nő gazdag díszítéssel. És a nők elosztottak öv, keretek.Kiemelkedő sajátosságuk a végükön lévő bojtok. Mokshan rövidebb inget viselt, így a nadrág jött hozzá. Erzya-ban helyette úgy döntöttek, hogy egy szöcske-impulzust viselnek. Poulay és az ő díszítése sokat tudott mondani egy nőről, származásáról és gazdagságáról.

A Mordoviaiaknál és a ruhánál. Kafton krd-nek hívták. A ruha fölött a nők különböző nevű ruhát viseltek: rutsya, impanar, mushkaz és overall. Eloszlottak és ujjatlan, térdhosszúak. Fodros díszítéssel díszítették, és vágták. Télen a nők báránybőr kabátot viseltek, mint a férfiak.

A kor és a család és a társadalom helyzetét a női fejfedők ítélhetik meg. Bonyolultan díszítették őket. Erzyanki magas kalapját viselte egy henger alakjában, mokshanokban pedig úgy nézett ki, mint egy trapéz alakú sapka.

baba

Az egyik legújabb divatos nő jött a köténybe. Nem csak hétköznapokon, hanem ünnepnapokon is viselt.

Gyermekruhák a férfi és női felnőtt jelmezek ismételt elemeit. A fiúk is ingeket és kabátokat vagy báránybőreket viseltek. A lányok hímzett ruhákkal és ruhákkal büszkélkedhetnek.

hím

A mordoviai emberek férfiak majdnem oroszokként öltöztek. Igaz, saját sajátosságaik voltak. A ruházat fő elemei egy póló és pólusok.

A pólót viselték az ing. Az övezetének kényelme érdekében. Az öv fontos szerepet játszott. Felvette a szárny vagy a keret nevét. A gyártásához használt anyagokból használt bőr. Díszítésként bronz, vas vagy ezüst plakett szolgált. Rendszeres kör alakú vagy övcsipesz lehet.

A lepedéket különféle minták, különböző képek borították. Közvetlen rendeltetési helyén kívül a szárnyak fegyvereket és egyéb tárgyakat is csatoltak hozzá, amelyeket vele együtt kellett tartani. A harcos öv volt a megkülönböztető jel. Azok, akik megérdemelték a különleges díjakat a csatákban, különféle jelzárakkal, plakkokkal, tippekkel csatolták az övhez.

Nyáron a Mordovia népének férfi öltönye megváltozott. Egy másik fehér volt a fő ing felett. Mokshi nevezte muskáját, Erzi - rutsya. Ősszel a férfiak újabb ruhát vettek ki - kabátot vagy sumanot. Vágott, fekete vagy barna volt. A frillek hátsó ülésként szolgáltak.

A demi-szezonban egy másik típusú ruházat a chapan, egy nagy szagú, széles galléros és hosszú ujjú termék. Az ingét viselték, és övvel kötötte.

Télen a mordoviai férfiak báránybevonatot viseltek. Ezeknek a szőrméknek a deréka leválasztható, szerelvényekkel. Chapan, báránybőr báránybőr köpeny volt.

Fejdíszként a mordoviai lakosok kis karimájú kalapokat készítettek. Nem voltak különösebbek a színekben, fehér vagy fekete színben voltak. A 19. században megjelentek a téli sapkák és a nyári vászon sapkák divatja.

Kiegészítők és dekorációk

A mordoviai ruhák fő díszítése az eredeti hímzés volt. Mindegyik falu lányai még ebben a művészetben is versenyeztek egymással. A díszítések is gyakoriak voltak. A régészek gyűrűk, karkötők, gyűrűk, fülbevalók találhatók medálokkal.

cipő

A lábbeli alkalmi és ünnepi. Nyáron és a télen szandálokat viseltek. A bast gyártásakor ferde szövés volt. Alacsony oldalúak voltak, elöl trapéz alakúak voltak

A szandál meleg időszakában bélés, a hideg - onuchi. Nyaraláskor az erziek a kamtájukat, a mokshan-kemotot helyezték. A legelegánsabb csizmák, a lábakon és a sarkú cipőkkel díszítettek. A csizmák éles orrúak voltak. Tehén és borjúbőr volt.

A női cipő nem sokban különbözik a férfiaktól. A különbség csak a lábtartók színében volt. A mordovi nép gazdag lakói csizmát viseltek ünnepnapokon.

Comments
Megjegyzés szerző

Ruhák

Szoknyák

Blúzok